Plastskivor – Akryl (Plexiglas) och Polykarbonat

Välj mellan olika material, tjocklekar, standardmått eller exakt kapad skiva – dina unika mått! Läs nedan om de olika materialen! Polykarbonat och Akryl(Plexiglas) är båda glasklara plastskivor. Polykarbonat är extremt slagtåligt och lättarbetat för borrning och kapning. Akryl bearbetas enklast efter uppvärmning. 

 Material

 Tjocklekar

 Mått

 UV-skydd

 Bearbetning 

 Optisk klarhet

 Slagtålighet

 Brandbeständighet

Polykarbonat

2, 3, 4, 6 mm

Standard & Exaktkapat

Ja

Mycket lätt

Bra

Extremt slagtålig

Mycket bra

Akryl

2,3, 4, 5, 6, 8, 10 mm

Exaktkapat

Ja

Kräver rätt värme och utrustning

Mycket bra

Mycket bra

 

Bra

Glasfiber

1,2mm

Per löpmeter

Ja

Mycket lätt

Mindre bra

Mycket bra

OK

Om Akryl(Plexiglas) och Polykarbonat

Akryl och polykarbonat är båda transparenta termoplaster som används i en mängd olika tillämpningar. Båda materialen har sina fördelar och nackdelar, och valet mellan dem beror på de specifika kraven i din tillämpning.

Akryl, är känt som Plexiglas eller PMMA (polymetylmetakrylat), är ett mångsidigt material som har flera fördelaktiga egenskaper. Här är några av de bästa egenskaperna för plexiglas:

Klarhet: Plexiglas har en hög optisk klarhet och transparens, vilket gör det till ett utmärkt alternativ till glas för många tillämpningar.

Transparens: Akryl har vanligtvis bättre optisk klarhet än polykarbonat. Det betyder att akryl ger en klarare och mer transparent yta, vilket är fördelaktigt i tillämpningar där ljustransmission och extremt visuell klarhet är viktiga, som skyltfönster, bildramar eller akvarier. Polykarbonat har dock utmärkt optisk klarhet och låter ljus passera genom materialet på ett sätt som gör det användbart för olika fönster, skyltfönster och skyltar.

Lättvikt: Plexiglas och Polykarbonat är betydligt lättare än glas, vilket gör båda materialen enkla att hantera och transportera.

Slagtålighet: Plexiglas är mer motståndskraftigt mot stötar och krossning än glas, vilket gör det mer hållbart och säkrare i vissa situationer. Däremot ör Polykarbonat överlägsen i stöttålighet och värmetålighet jämfört med akryl. Polykarbonat används ofta i applikationer där hållbarhet och hög stöttålighet är avgörande, som i bullerskydd, skyddsglasögon och kraftigare industriella applikationer.

Väderbeständighet: Akryl har god motståndskraft mot väderförhållanden, inklusive UV-strålning, vilket gör det lämpligt för utomhusbruk. Polykarbonat har bättre motståndskraft mot UV-strålning än Akryl, vilket gör det idealiskt för utomhusapplikationer som kräver skydd mot solens skadliga strålar.

Bearbetning: Plexiglas kan formas och bearbetas med rätt maskiner för att passa olika designbehov, vilket gör det populärt inom tillverkning och konstruktion. Polykarbonat kan enkelt skäras, böjas och formges enligt behov och under lägre värme än akryl, vilket ger det flexibilitet i design och konstruktion. Exempelvis kan polykarbonat kallbockas, det kan inte göras med akryl.

Brandbeständighet: Polykarbonat är mer brandbeständigt än akryl och släpper ifrån sig mindre farlig rök vid förbränning. Det används ofta i brandhämmande applikationer och i byggnadssäkerhetssystem.

Bättre kemisk resistens: Akryl är mer motståndskraftigt mot vissa kemikalier än polykarbonat. Det är därför mer lämpligt för tillämpningar där exponering för kemikalier är en oro.

Polering: Akryl kan enkelt poleras för att återställa dess glans om det blir repat eller slitet, medan polykarbonat är mer benäget att repas permanent.

Summering:

Polykarbonat sina egna fördelar, inklusive överlägsen stöttålighet och värmetålighet jämfört med akryl. Polykarbonat används ofta i applikationer där hållbarhet och hög stöttålighet är avgörande, som i bullerskydd, skyddsglasögon och kraftigare industriella applikationer. Akryl används ofta där optisk klarhet är att prioritera.